ctiparty.se

Att få en festinbjudan i brevlådan kan vara både spännande och lite skrämmande. Det är väldigt lätt att känna sig osäker på vilka kläder du bör ha på festen, speciellt om inbjudan inte beskriver någon viss klädkod. Det kan vara så att inbjudan endast har texten ”valfri klädsel”, vilket gör det svårt att veta vilka kläder som är bäst att välja. Det finns faktiskt några grundregler du bör komma ihåg för att undvika att känna dig som den enda personen som inte passar in på festen.

Grundregeln är att alltid välja en klädstil från värdparets önskemål. Eftersom det rä deras fest bör värdparet önskemål respektera. Det är bättre att du tackar nej ifall du inte skulle vilja bära den klädsel som står. Du bör även tänka på vilken sorts fest det gäller. Fester som är mindre formella, som förlovningsfest eller baby shower, kräver inte en klädsel som är lika genomtänkt som när du blivit inbjudet till ett dop eller bröllop.

Olika festklädstilar

Det finns ett antal klädstilar som är vanligare än andra när det gäller fest. Dessa är några av de populäraste du kan stöta på.

Högtidsdräkt

Skulle inbjudan säga ”högtidsdräkt” betyder det att det är en väldigt formell tillställning. Klädstilen gäller folkdräkt, frack eller en militär högtidsdräkt för män och för kvinnor gäller folkdräkt eller långklänning.

Kavaj

Kavaj ansågs betyda en mörk kostym för herrar. Men allt eftersom att modet utvecklats har det blivit mer och mer accepterat för herrar att även ha ljusare kostym när det står ”kavaj” i inbjudan. Kavaj för damer innebär ofta en klänning som är knälång. Färg spelar inte så stor roll, om det är ett bröllop bör dock vit klänning undvikas.

Valfri klädsel

Valfri klädsel kan vara lite krångligt. Det rekommenderas att du försöker gissa på vad värdparet anser är passande. En säker klädsel är ett par byxor med en fin tröja eller skjorta/blus. Kvinnor kan också välja en enklare klänning. Det enda du bör undvika är träningskläder, arbetskläder och självklart mjukisbyxor.

Begravning klädsel

För begravningar bör kläderna vara mer nedtonade. Det är vanligtvis diskretare, mörka kläder som gäller. Du bör undvika kläder som är korta, tighta, har urringning och starka, glada färger. Skulle de som anordnat begravningen önska färgglada kläder kan du givetvis välja detta men enklare, mörka kläder är vad som rekommenderas.

Speciella önskemål

Skulle du fått en inbjudan till ett halloween party eller annan typ av maskerad bör du tänka till lite mer över klädseln. För dessa fester väljer vissa personer att verkligen gå helt ut med speciella maskeradkläder och smink i mängder. Andra väljer att besöka en second hand affär för att plocka ihop en lite enklare klädsel. Maskerader innebär helt enkelt att du kan klä ut dig till en fantasiperson eller följa ett visst tema. Det finns hur många idéer som helst.